Darksess

Upp

Darksess

Dreaming out loud

Z73.2 - Brist på avkoppling och fritid

I slutet på mars påbörjade jag en utbildning, kopplat till jobbet, där jag kommer utbildas till kodare. Idag är bordet täckt med tre böcker av ICD-10, medicinsk terminologi (för att jag ska förstå vad jag söker efter) och mängder med övningsuppgifter jag måste göra till nästa vecka. En kopp kaffe behövs också för att hålla energin uppe.

Inom sjukvården kodas allt. En diagnos, en åtgärd. en operation, en skada. Detta används sedan för statistik att jämföra mellan sjukhus, län, länder. ICD-10 är en internationell bok vilket gör det möjligt att jämföra länder emellan. Det kan även användas för att se över ekonomin, vilka diagnoser som behandlas, hur många operationer som görs, vilka komplikationer som uppstått. Forskningen kan använda sig av statistiken för att se sammanhang mellan diagnoser, jämföra kön eller åldrar och så vidare. Som ni förstår används det till mycket, så det är viktigt att det blir rätt. För ganska många år sedan, innan jag hade utbildat mig, lade man ingen fokus på koderna varför statistiken blev felvisande och ekonomin blev drabbad då det inte gick att urskilja vad sjukhuset egentligen behandlade och hur mycket som behövdes för att bedriva vården.

Det finns koder för det mesta, speciellt då det innefattar hela världens koder. Det finns till exempel koder för översvämningar, orkaner, giftiga spindelbett, brist på föda och vatten samt brist på avkoppling och fritid. Ibland är det svårt att veta vad som är relevant att koda vid varje besök. Psykiatrin är väldigt speciellt att koda inom, men tyvärr går inte denna kurs in på det något närmare utan där får jag lära mig andra specialiteter. Jag hoppas ändå på att det kommer vara en kurs framöver som går in djupare i psykiatrins värld.

I juni kommer jag att vara färdig med utbildningen. Med andra ord en väldigt kort och intensiv utbildning med mycket hemläxor och långa utbildningsdagar. Samtidigt väldigt intressant och roligt, tycker jag. Men då har ni en aning om vad jag håller på med om dagarna, då jag inte jobbar, och varför jag inte hinner med att skriva.

Min nya fina Mon Ami-mugg piggar upp när det går tungt.Kommentarer:

Det är mycket att plugga in! Kram på dig
Svar: Ja, det tar aldrig slut.
Malin
2017-04-24 kl 21:38:20
mamma

Vill du skicka en kommentar?

Om mig

Följ med in i min värld och mina tankar. Mitt namn är Malin och jag bor i Karlstad, arbetar som vårdadministratör, är förlovad med Michael, mamma till Alexis och kattägare till Tinnituss och Bomba.

Följ mig

Reklam