Darksess

Upp

Darksess

Dreaming out loud

Sök fram den perfekta julklappen

Första advent och första ljuset tänds idag. Imorgon är det 1 december och julkalendern drar igång. Julafton närmar sig med stormsteg. Det är bara 24 dagar kvar. Tycker ni att det kan vara svårt att hitta de rätta julklapparna ibland? Det borde inte vara så men jag tror att vi alla har stora krav på oss själva och vill att det ska bli perfekt.
 
Ett julklappstips är att söka på Hittajulklappar.se. Där kan ni välja vem det är till, ålder och prisklass för att få tips på bra julklappar ni kan handla. Det finns både saker och event, som "Modell för en dag" eller nageltorkare. Där kan man även hitta årets julklapp, aktivitetsarmbandet. Jag hade inte hört talas om aktivitetsarmband tidigare, men det verkar vara en bra julklapp till den aktiva. För den som gillar fart kan man ge bort en tur i en sportbil.
 
Jag är snart klar med årets julklappar vilket känns skönt. Vissa år är lättare än andra. Ibland kan man ha tur och nästan snubbla över den perfekta julklappen i butiken utan att man ens tänkt på det tidigare. Så var det för några år sedan då vi hittade en gigantisk ljuslykta som vi köpte till min mamma som älskar ljuslyktor. 
 
 
 
 
 
Bildkälla: okänd

Mat i barns smak

Barnmat kan vara både kul och jobbigt. Just nu tycker jag att det är väldigt kul då jag har både tid, inspiration och energi. I början trodde jag att det skulle bli hälften egengjord och hälften köpt barnmat men än så länge har jag bara köpt en barnmatsburk. Det behöver inte vara krångligt att laga barnmat, i alla fall inte under smakprovsperioden. Ibland kan det däremot vara svårt att komma på vad man kan göra och jag tänkte därför börja blogga om barnmat i den utsträckning jag själv lagar. Vi får se om det stannar vid smakportioner eller om jag vågar mig på svårare saker längre fram.
 
Jag vill tydliggöra att jag inte har någon erfarenhet om barnmat eller den näring som barn kräver men jag hoppas på att kunna inspirera de som tycker att det är svårt och vill ha inspiration. Än så länge använder vi modersmjölksersättning vilket kompletterar med järn och vitaminer. När vi går från smakportioner till mer barnmatsbaserade måltider kommer jag att försöka lära mig mer om att järnberika mat och liknande.
 
 
 
I iskuberna: morot, avokado, päron, sötpotatis, aprikos, potatis.
I burkarna: grönsaksmix, morot- och sötpotatismos.
 
 
Grönsakspuré/fruktpuré
Valfri grönsak/frukt
Vatten till kokning
 
1. Skala och tärna grönsakerna/frukten.
(2. Koka grönsakerna/frukten tills de är mjuka. Testa med provsticka.)
(3. Häll av vattnet.)
4. Mixa grönsakerna/frukten. Häll i kokvattnet/vatten/modersmjölksersättning/grädde för en lösare konsistens.
5. Sila purén genom en trådsil om slätare konsistens önskas.
6. Fördela i iskubslådor och frys in.
 

 
Redskap:
Matberedare
Stavmixer
Blender
Minihackare
Vitlökspress
Trådsil
 
Potatis rekommenderas att mosas med gaffel då det kan bli klistrig konsistens om man mixar det.
 

 
Förslag på grönsaker/frukter:
Avokado
Morot
Potatis
Sötpotatis
Zucchini
Fryst/färsk broccoli
Fryst/färsk blomkål
Frysta ärtor
Fryst majs
Fryst grönsaksmix (majs, ärtor, paprika)
Banan
Päron
Torkade aprikoser
Torkade plommon
 
Förslag på kombinationer:
Avokado och banan
Sötpotatis och morot
Potatis och broccoli
Potatis och blomkål
Potatis och morot
Potatis och ärtor
Banan och päron
 

 
Tips
Jag brukar spara kokvattnet om jag kokat frukt för att sedan använda det när jag gör hemmagjord gröt. Då blir det en naturlig smaksättning av gröten. När det kommer till havregröt kommer jag att göra ett separat inlägg för recept och tips.
 
Ekologiska, torkade aprikoser är svavelfria. De är tråkigare i färgen men helt klart värt det tycker jag.
 
Om man väljer att frysa in i glasburkar ska man inte fylla hela burken, då kan den spricka.
 
När man fryser in i iskuber är det lättare att plocka fram mer specifikt önskad mängd och även att blanda olika grönsaker/frukter från dag till dag.

I början kan barn föredra slätare puréer och även lösare då de är vana med modersmjölksersättning/amning. Man kan då använda trådsil för att undvika klumpar och blanda ut purén med modersmjölksersättning/bröstmjölk för att barnet ska känna igen smaken.
 

 
"De första två åren behöver barn lite extra fett i hemlagad mat. Det brukar vara lagom med en tesked flytande margarin eller olja att blanda i per portion, två till tre gånger per dag. Om man har haft i fett i maten under tillagningen eller tagit i livsmedel med mycket fett, till exempel grädde, creme fraiche eller ost, behöver man ofta inte ha i något extra fett. Man behöver inte ha i extra fett i frukt- eller bärpuréer."
- 1177.se
 

 

Recension - Hunger Games 3: Mockingjay del 1

"Vi får följa vår hjältinna Katniss Everdeen när hon leder Panems tolv distrikt i ett uppror mot den korrupta huvudstaden Capitol. Kriget som kommer att avgöra Panems öde eskalerar och Katniss måste bestämma sig vem hon kan lita på och göra allt som krävs för att skydda sin familj och sina vänner."
 
- SF
 
 
 
 
I lördags var vi på bio och såg den tredje filmen av Hunger Games. Jag tyckte den var riktigt bra och ser fram emot när den släpps på bluray så att jag kan köpa den och se den om och om igen. Just nu har jag satt låten "The Hanging Tree" på repeat på Spotify, en låt från filmens soundtrack som snabbt blev en favorit. Skådespelarna gjorde ett strålande jobb. Kläder och smink var snyggt, vältänkt och effektfullt. Full pott!
 
 
Betyg:

 
 
 
Vad tycker ni om filmen?
 
 
 

Om mig

Följ med in i min värld och mina tankar. Mitt namn är Malin och jag bor i Karlstad, arbetar som vårdadministratör, är förlovad med Michael, mamma till Alexis och kattägare till Tinnituss och Bomba.

Följ mig

Reklam