Darksess

Upp

Darksess

Dreaming out loud

Förlossningsberättelse del 2

Jag kopplades upp på CTG på onsdagsmorgonen och klockan nio tog barnmorskan hål på fosterhinnan och vattnet gick. Efter ett tag börjar värkarna bli tätare, från fem minuter ner till tre minuter. Jag har hört att de ska kunna bli intensivare men jag upplevde det inte så. De kom in med mackor och saft till mig som jag lyckades få i mig. På grund av smärtan och att jag var utmattad mådde jag illa och kräktes vid upprepade gånger varför jag hela tiden hade en spypåse nära till hands. Barnmorskan gick igenom alla smärtlindringsmetoder med mig och vi kom överens om att jag skulle börja med lustgas. Då jag kände att jag inte fick luft med masken och plockade bort den i slutet av värken blev det inte riktigt tillräcklig lindring men jag gillade att kunna fokusera på andningen och lustgasen. Barnmorskan erbjöd att öka styrkan på lustgasen men det gjorde att ansiktet kändes bortdomnat och jag fick stickningar varför jag avböjde det.
 
Klockan 11 var jag öppen 6 cm och jag jublade att det äntligen började öppna upp sig och hoppades på att förlossningen skulle närma sig. Värkarna byggdes inte längre upp utan blev smärtsamma direkt varför lustgas inte längre gjorde någon nytta. Barnmorskan ville att jag skulle försöka stå upp och röra på mig men under värkarna vek sig benen och jag hade därför svårt att hålla mig uppe varför jag lade mig ner i sängen igen. Jag bad om en ryggmärgsbedövning och blev undersökt av läkare. Innan ryggmärgsbedövning var jag tvungen att gå på toa. De erbjöd toalettstol men jag vägrade. Istället lyckades jag ta mig till toaletten trots värkar och att jag var yr på lustgas. Då kände jag mig väldigt envis men samtidigt stolt över att jag klarade det. 
 
Klockan 13 sattes ryggmärgsbedövningen. Läkaren hade problem att sätta den men lyckades efter några försök. Jag minns det inte som smärtsamt. Det jag minns var svårigheten att ligga ihoprullad i fosterställning med en stor mage ivägen, ha värkar och samtidigt försöka ligga helt stilla. Smärtan försvann helt av bedövningen. De kom in med pannkakor till lunch och de smakade extra gott då det var första ordentliga målet jag ätit på länge. Jag passade på att sova några timmar för att vila upp mig inför vad som väntade. Värkarna fortsatte utan att jag kände dem vilket var otroligt skönt.
 
Klockan 18 plockades bedövningen bort och barnmorskan gav mig dropp för att sätta igång krystningsvärkarna. Efter ett tag kom smärtan tillbaka och jag började använda lustgas igen. Klockan 20 konstaterades att jag hade feber och jag fick då febernedsättande. Jag var irriterad på barnmorskan som var väldigt frånvarande och kunde försvinna ut ur rummet mitt i en värk utan att säga något. Utan någon aning om när jag skulle krysta så försökte jag ändå spontant. Jag testade olika positioner - ligga på rygg, stå på knä i sängen, med benen i byglar. Det var jobbigt att ha en slang i ryggen och CTG. Alla sladdar gjorde det svårt att smidigt kunna vända sig och gång på gång försökte jag få dem att ta bort allt men de var tvungen att se så att allt såg bra ut för barnet och mig.
 
Fortsättning följer...
 
 
 


Vill du skicka en kommentar?

Om mig

Följ med in i min värld och mina tankar. Mitt namn är Malin och jag bor i Karlstad, arbetar som vårdadministratör, är förlovad med Michael, mamma till Alexis och kattägare till Tinnituss och Bomba.

Följ mig

Reklam