Darksess

Upp

Darksess

Dreaming out loud

Like a Swede - A Way of Living

Tänk om vi jobbade sex dagar i veckan och inte hade rätt till någon betald semester. Visste låter det hemskt? Om jag säger att du i alla fall kan få två veckors betald semester. Låter det bättre? Efter 1938 fick anställda rätt till 14 dagars betald semester. Nu för tiden har vi rätt till fem veckor betald semester. Inte förrän efter 60-talet var man ledig lördagar, bara söndagar. Nu tycker jag det är hemskt om jag skulle behöva jobba en dag extra i veckan. Vad tiderna förändras. Detta tack vare ett samarbete mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer som förhandlar om kollektivavtalen och villkoren på arbetsmarknaden. Det är nämligen de som ansvarar för dessa frågor, inte staten.
 
Som gravid har mitt fackförbund förhandlat fram tillsammans med min arbetsgivare att jag har rätt till 10 % av lönen i 180 dagar under föräldraledigheten. Detta finns skrivet i kollektivavtalet. Dessa 10 % är väldigt uppskattade med tanke på den lilla budget man har att leva på den tiden man är föräldraledig.
 
TCO, en facklig centralorganisation, har skapat Like a Swede för att vi svenskar ska lära oss mer om den svenska partsmodellen - ett samarbete mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Facket är mycket mer än en hjälp om något skulle gå fel på arbetsplatsen, om man skulle bli uppsagd eller orättvist behandlad. Jag har valt att gå med i facket Vision som bland annat riktar sig till vårdadministratörer.
 
 
 
 
 
 
Fem veckors semester, ja tack! 
 


Kommentarer:

Fin blogg :) Allt bra med dig ?
Svar: Tack :) Allt är bra med mig, hoppas allt är bra med dig.
Malin
2014-02-01 kl 10:46:55
Vilken jäkla härlig bild.

Förresten, kolla gärna in min senaste vlogg som ligger uppe på bloggen!
Svar: Tack! :)
Malin
2014-02-01 kl 23:06:39

Vill du skicka en kommentar?

Om mig

Följ med in i min värld och mina tankar. Mitt namn är Malin och jag bor i Karlstad, arbetar som vårdadministratör, är förlovad med Michael, mamma till Alexis och kattägare till Tinnituss och Bomba.

Följ mig

Reklam