Darksess

Upp

Darksess

Dreaming out loud

Like a Swede - A Way of Living

Tänk om vi jobbade sex dagar i veckan och inte hade rätt till någon betald semester. Visste låter det hemskt? Om jag säger att du i alla fall kan få två veckors betald semester. Låter det bättre? Efter 1938 fick anställda rätt till 14 dagars betald semester. Nu för tiden har vi rätt till fem veckor betald semester. Inte förrän efter 60-talet var man ledig lördagar, bara söndagar. Nu tycker jag det är hemskt om jag skulle behöva jobba en dag extra i veckan. Vad tiderna förändras. Detta tack vare ett samarbete mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer som förhandlar om kollektivavtalen och villkoren på arbetsmarknaden. Det är nämligen de som ansvarar för dessa frågor, inte staten.
 
Som gravid har mitt fackförbund förhandlat fram tillsammans med min arbetsgivare att jag har rätt till 10 % av lönen i 180 dagar under föräldraledigheten. Detta finns skrivet i kollektivavtalet. Dessa 10 % är väldigt uppskattade med tanke på den lilla budget man har att leva på den tiden man är föräldraledig.
 
TCO, en facklig centralorganisation, har skapat Like a Swede för att vi svenskar ska lära oss mer om den svenska partsmodellen - ett samarbete mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Facket är mycket mer än en hjälp om något skulle gå fel på arbetsplatsen, om man skulle bli uppsagd eller orättvist behandlad. Jag har valt att gå med i facket Vision som bland annat riktar sig till vårdadministratörer.
 
 
 
 
 
 
Fem veckors semester, ja tack! 
 

Ta med naturen in

För er som gillar naturen, även inomhus, kan jag tipsa om det här snygga bordet i glas och sten. En väldigt annorlunda design som passar i stilrena hem med fokus på inredning. Bordet är designat av Emmet Rock från Irland, Eagle Wolf Orca, och är döpt till Archipelago II. Jag tror inte bordet skulle passa i vår lägenhet men det är väldigt fint att titta på.
 
Vad tycker ni om bordet?
 
 
 
 

Sponsrad video: En clown till kaffet

Det blir många timmar framför tvn om dagarna nu när jag inte har ork till mycket annat. Att hitta något som är värt att titta på kan vara svårt, det blir mycket zappande mellan reklam och tvkanaler. Men ett tv-program som kan förgylla vardagskvällen är det nya humorprogrammet "En clown till kaffet". Vanligtvis gillar jag inte svensk humor men här har de samlat the best of the best med bland annat Robert Gustafsson, Sven Melander och Felix Herngren som är mina favoriter.
 
Programmet går ut på att de tolkar varandras bästa bitar inom branschen. Lite som "Så mycket bättre" om jag förstår det rätt fast med humor. Att få se bra komiker tolka älskade favoritkaraktärer, det kan ju inte bli annat än roligt. Jag missade premiären förra veckan men tänker definitivt titta i morgon när det sänds på nytt. "En clown till kaffet" visas på torsdagar klockan 21:00 på Kanal 5.
 
Vad tycker ni om "En clown till kaffet"?
 
 
 
 
 
 
 
Detta är ett sponsrat inlägg.

Om mig

Följ med in i min värld och mina tankar. Mitt namn är Malin och jag bor i Karlstad, arbetar som vårdadministratör, är förlovad med Michael, mamma till Alexis och kattägare till Tinnituss och Bomba.

Följ mig

Reklam